Azt vettem észre, hogy az elmúlt másfél évtizedben beindult a lakóparkok építése, növekedése. Azt hittem, hogy majd ez a szám egyszer csak visszacsökken, de ha rendesen körülnézek, mindig újabb és újabb helyeken látom a hirdetéseket, hogy ezen és ezen a helyen lakópark épül, lakásokat, házrészeket lehet venni már ennyi és ennyi pénzért. Ez mind szép és jó, de ha még egy alap nincs letéve, akkor mondjuk, megnézném azt az embert is, aki már előre odaadja a pénzt.

De tényleg nem is ez a legnagyobb problémám, mert mindenkinek a saját magánügye, hogy mit kíván vásárolni a nagy nehezen összekuporgatott pénzén. A probléma gyökere itt abban rejlik, hogy nem tudom elképzelni azt, hogy még mindig vannak olyan emberek, akik házat akarnak vásárolni. Rengeteg lakás/ház áll nem csak a fővárosban, hanem országszerte használatlanul, és folyamatosan romlik ezek állapota, mert ugye nincs olyan ember, aki a gondjukat viselné, hiszen ezek tulajdonképpen, még ha rendelkeznek is tulajdonossal, akkor is a senki földjéhez tartoznak.

napelemes rendszerek
napelemes rendszerek

Mi is most jelenleg egy ilyen dilemmával küzdünk, ugyanis a leendő lakótársamnak van egy tíz éve üresen álló háza, Budapest peremvidékén, de még bőven a közigazgatási határon belül. És mivel nem használta senki azt a házat és nekik pedig nem volt feleslegesen több millió forintjuk arra, hogy tatarozzák, ezért most eléggé le van lakva. Albérletet természetesen alig találunk, mert horribilis árakon mozognak jelenleg, plusz mind a kettőnket bosszant az a tény, hogy ott van egy viszonylag jó tulajdonságokkal rendelkező ház, kihasználatlanul, és ami pénzt feleslegesen valaki más markába adunk bérleti díj címen, azt költhetnénk a ház felújítására is. Már számolgattuk a költségeket, hogy mekkora pénzlap lenne szükséges ahhoz, hogy egyáltalán élhetővé tegyük, de sajnos nincsenek ilyen jellegű tartalékforrásaink, valahol pedig laknunk kell addig is, amíg legalább annyira rendbe nem szedjük, hogy élhető körülményeket teremtsünk. Így hát valószínűleg ez még a jövő zenéje lesz, vagy pedig rövid időn belül eladásra kerül, és akkor legalább már mi nem vergődünk kétségek közt, hogy miként is kéne a felújítást véghezvinni.

Visszatérve a lakóparkokat érintő kérdésre, szerencsére most már legalább azokat az igényeket felismerték, hogy ha már egyszer újépítésű házakat alakítanak ki, akkor azt élszerű környezettudatos módon csinálni. Értem ez alatt például a passzív házak kiépítését, melyek energiaellátásának vagy nagy részét, vagy teljes egészét napelemes rendszer biztosítja.  Manapság már olyan komplett napelemes rendszerek vásárolhatóak, melyek tényleg képese nagymennyiségben energiaforrásként szolgálni, mégis megfizethető az áruk, ráadásul visszatérül a befektetés abban az esetben, ha nem csak egy-két évre vásárolsz ilyen energiával működő lakást. Rengeteget tudsz spórolni a rezsin valamint minden reggel azzal a jóérzéssel ébredhetsz, hogy igenis, te hozzájárulsz az emberiség ökológiai lábnyomának csökkentéséhez. Szerencsére nem csak a kínálat, de a kereslet is növekszik az ilyen kondíciókkal rendelkező lakások iránt. Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy most ér egy olyan generáció családalapítási, vagy legalább is lakásvásárlási korba, mely már kicsi kora óta szembesítve van azzal, hogy a Föld élete nem örök, és minden csak azon múlik, hogy az ember hogy bánik a környezetével.

Az elhagyatott házak és lakások felvásárlása is már elindult néhány törekvés, melyek szintén egy jobb világ kialakítását szolgálják. Legalább is szeretném ezt hinni. Lehetséges persze az is, hogy csak is a színtiszta anyagi haszonszerzés van a dolgok mögött, hiszen egy lelakott házzal rendelkező telket még lehet, hogy olcsóbban meg tud szerezni az ember, amennyiben az valóban lakhatatlanná van nyilvánítva, hiszen így sokkal több munkába és pénzbe kerül a telken egy lakható épület kialakítása. Én mégis szeretném azt hinni, hogy felismerték rajtam kívül is mások az elkeserítő helyzetet, és lakóparkok építése helyett a régi, meglévő házak építését célozzák meg. Ha ezt valaki építőipari cég keretein belül csinálja, akkor a vállalatnak is sokkal pozitívabb megítélést kölcsönöz, illetve hosszútávon marketing értékű is lehet a törekvése. Csak el kell odáig jutni, hogy egyáltalán felismerje a helyzetet az ember.