Nem csak a tégla és a beton

Az építőipar sokat változott az elmúlt évszázadokban, és most már nem olyan egyszerű felhúzni egy lakóházat, mint régen. Na persze ez egyértelmű, hisz már nem is kis kétemeletes házakban laknak az emberek, hanem gyakran 10 szintet is egymásra kell raknunk, hogy a városban is el lehessen férni egymás mellett. Itt már pedig nem csak ahhoz kell érteni, hogy hogyan kerüljön a tégla a téglára és hova jusson a betonból, hanem már akár a hegesztés vagy az acetilén palack árak figyelemmel tartása is a mi feladatunk – ez pedig komoly nehézség mind a munkások, mind a menedzsment szempontjából.

Emlékszem, hogy szakgimnáziumban, bár mindig nagyon szerettünk hegeszteni, de a számonkéréseknél azért húztuk a szánkat. Minek nekünk olyan alaposan ismerni a védőgázok tulajdonságait, vagy a hozzájuk kapcsolódó jogszabályokat és munkavédelmi előírásokat? Annyira senki nem buta, hogy dobálja az ilyen palackokat, a nélkül meg azért nehéz balesetet előidézni még ezekkel is. Amúgy sem szerkezetlakatosnak készülünk, hanem építésznek – ahhoz pedig túl részletesen van szó az acetilén palackról.

Arról meg ne is beszéljünk, hogy milyen ellenkezés volt, amikor valamilyen gazdasági tárgy keretében az acetilén palack árakkal kellett volna számolnunk, vagy terveznünk. Itt már tényleg úgy éreztük, hogy erre semmi szükség nem lesz az életben – aztán nézzenek oda, most, hogy valódi munkahelyen dolgozok, nagyon gyakran hárul már rám ez a feladat.

A munkakörök összemosódnak

Teljesen más most építkezni, mint régebben. Lehet, hogy azért, mert megváltoztak a technológiák, de lehet azért, mert én bírok már nagyobb tapasztalattal, és egyre több érzékeny feladatot bíznak rám. A héten például azt a folyamatot kaptam, hogy segítsem ki a beszerzési osztályt, és állapítsam meg, mennyi acetilén palackra van szükségünk, és honnan a legérdemesebb beszerezni őket ahhoz, hogy megfelelő időben és minőségben tudjuk befejezni a munkákat, amihez kellenek.

Most jól jött volna az a tudás, amit anno nem tanultam, meg, de most már persze késő: a nélkül kellett megkeresnem, hogy hol van a legjobb acetilén palack ár adott minőségért cserébe, hogy nem volt ismeretem arról, hogy mit kéne egyáltalán figyelni. Én is hegesztettem már ezzel a védőgázzal, de az azért messze kisebb feladat, mint kitalálni, hogy hány palackot kell milyen időközönként rendelni ahhoz, hogy jó ütemben tudjunk haladni.

Úgy indultam el acetilén palack árakat nézegetni, mint bárki más

A kiindulási alapom nem volt több mint bármelyik másik Budapesti lakosnak: elkezdtem keresgélni az interneten, hogy kik lehetnek a megbízhatóbb helyek, akiktől be tudom szerezni a gázpalackokat. Sok viszonyítási alapom se volt, alig pár dolgot tudtam figyelni, amiket fontosnak tartottam: legyen a cég olyan, akinek a honlapjáról is látszik a szakértelem, és minél több termékkel kereskedjenek. Erről a kettő tényezőről gondoltam ugyanis, hogy a legtöbb biztosítékot tudja számomra adni egy rendelés esetén.

Végül ezek alapján találtam meg egy megfelelő helyet, amiről úgy éreztem, hogy jó lesz a rendeléshez. A honlapjuk meggyőző volt, szinte bármit lehetett náluk kapni (hogyha esetleg úgy tapasztaljuk, hogy megfelelőek, akkor később könnyen áttérhetünk Pb gázpalackokat vagy corgon palackok rendelésére is hozzájuk), és a legjobb, hogy a házhozszállításnak köszönhetően szinte bármikor elérhetőek voltak, és nem okozott a beszerzés fennakadást a munkálatok során. Ennek mondjuk amúgy is csak akkor lett volna esélye, hogyha nem vagyunk eléggé előre tekintők, és nem szerzünk be mindig több palackot a kelleténél, hogy legyen tartalékban, de amilyen fejetlenség szokott néha lenni, még ezt is elképzelhetőnek tartom, hogy megessen.

Szerencsére a hely, amit választottam, bevált, és remekül segítette a beszerzési osztály munkáját, hogy egy dolgozó, akinek szerintük van rálátása a dologra, ilyen értékes módon tudta velük megosztani a tapasztalatait. Én ezt azért nem így látom – attól, hogy én hegesztek, még nekik kéne meglennie a tudásuknak az infrastruktúra biztosításához. De ahogy mondtam, a munkakörök összemosódnak, és már nekem is képbe kell maradni az acetilén palack árakkal – aztán még ki tudja, mikkel.

acetilén palack ár