A munkahely váltása mindig komoly kihívást jelent. Fel kell adnunk egy már megszokott környezetet, egy olyan munkát, amiben már tapasztaltak vagyunk. Fel kell vállalnunk az új munka bizonytalanságát, ahol kezdők vagyunk és tapasztalatlanok. Ráadásul azt sem tudhatjuk, hogy mennyire fog tetszeni nekünk az új meló egy két hónap után. Nagy bátorság, és komoly elhatározás kell tehát egy ilyen lépéshez, és konkrét cél, elképzelés. Barátomról pedig minden ilyen jó tulajdonság elmondható, sőt az is, hogy makacs, így nem kétlem, hogy neki jól fog sikerülni a váltás.

Legutóbb egy közös kajálás alkalmával említette barátom, hogy kiszáll az építőiparból. Egy kisebb vállalkozása volt, és nem lehet mondani, hogy rosszul élt volna, de azt is hozzá kell tenni, hogy rengeteget dolgozott ezért. Elmondása szerint a bizonytalanság az egyik legnagyobb problémája. Elmondta, hogy nagyon sok függ attól, hogy ki kapja az adott állami beruházásokat, kinek milyen a reklámja, mert ha valaki nem kap elég megrendelést, akkor bizony nehéz lesz megélni. Ha pedig megkaptad a munkát még mindig ott van, hogy rossz lehet az időjárás, és kicsúszol a határidőből, vagy más egyéb probléma lép fel. Ezért aztán úgy döntött, hogy végleg kiszáll erről a területről és helyette ékszerekkel kezd el foglalkozni, mégpedig nem is akár milyenekkel, hanem swarovski ékszerekkel .

Kérdésemre, hogy miért épp ezt az irányt választja, érdekes választ kaptam.

Első sorban úgy gondolja, hogy a luxuscikkek piaca viszonylag stabil, hiszen az emberek imádnak szebbnél szebb cuccokat venni maguknak. Elvégre is erről szól a fogyasztói társadalom, ezt sulykolják belénk a reklámok, és a többi ember, illetve a nagy cégek is. Ha pedig már luxuscikkek, akkor inkább a középkategóriához húz. A legtöbb ember ugyanis nem engedheti meg magának, hogy százezres nagyságrendben vásároljon magának kiegészítőket, havi rendszerességgel. Mivel nem felsőkategóriás drágakövekkel fog foglalkozni, így sokkal több ember lesz az ügyfélkörében, sokkal nagyobb létszámú csoport lesz a célközönsége. Mit kell tudni a swarovskiról? Bevallom én csak annyit tudtam, hogy valami ékszer és kész, azonban erről is mesélt nekem egy kicsit a barátom.

Ami a lényeg, hogy egy osztrák család a tulajdonos, és már rengeteg helyen kapható, illetve nagyon népszerű márkáról van szó. A név ugyanakkor nem konkrétan egy kőre vonatkozik, hanem a kristály csiszolási módjára (legalább is én így értelmeztem az elmondottakat). Ezt a csiszolási módot, egyébként Daniel Swarovski szabadalmaztatta 1892-ben, majd ő alapította a céget 1895-ben két társával.

A lényege, hogy sokkal jobb minőségű terméket hoznak létre, ami külsőre, egy gyémántra, vagy más ékkőre hasonlít, de valójában ólomkristályból készül. Ezért aztán az ára sem drága. Bár azt meg kell jegyezni, hogy az eredetinél olcsóbban is lehet kapni ma már.

Azért is jó döntés, és népszerű választás ez az ékszer, mert több olyan lakalom is van, amikor megfelelő választás. Az elegáns, kidolgozott külső miatt, egy elegáns partiban is megfelelő kiegészítőről beszélünk, ugyan akkor nem túlzás az sem, ha egyszerűen felvesszük egy hétköznap a munkában. Ráadásul óriási választék érhető el belőle, így mindenki tud olyat választani magának megfelelőt.

Érdekessége, hogy nem csak áttetszőre tudják megcsinálni így az ékszert, hanem akár különböző színben pompázó végtermék is készülhet. Ez tovább növeli a választékot, és valóban szinte bármilyen drágakövet helyettesíteni tudunk vele. Ez azért is jó dolog, mert sokak számára fontos a minőség, így ragaszkodnak az eredeti drágakövekhez, viszont még ezek az emberek is megfordulnak olyan helyen, ahová nem szívesen vinnék magukkal szívükhöz nőtt, méregdrága ékszereiket. Ilyen esetekben is jól jöhet egy swarovski ékszer, ami megfelelő pótlék lehet.

A terv tehát elég jónak tűnik. Barátom egyébként is munkamániás, így a hely beindítása rajta nem fog múlni. Ráadásul egy olyan ágról beszélünk, ami az átlagembereket szolgálja ki, így gyakorlatilag bárhol találhat magának vevőket. Ha valaki, hát ő biztos sokra viszi így is.