Egy másik ide írt bejegyzésemben, amiben a régi házunk eladásának történetét meséltem el, említettem már, hogy a férjem építőmérnök. Ezúttal arról szeretnék mesélni, hogyan épült fel a második házunk, ahol jelenleg is élünk a gyerekeinkkel.

Az első házunk úgy építettük fel, hogy egyszerűen nem tudtunk kompromisszumra jutni azt illetően, hogy milyen családi házat vegyünk meg, mikor még nagyon friss házasok voltunk. Hiába nézelődtünk az ingatlanos hirdetések között, vagy a férjem nem volt hajlandó rábólintani azokra a házakra, amelyeket én néztem ki, vagy én mondtam nemet azokra az épületekre, amelyeket ő ítélt meg megfelelőként. Végül arra a döntésre jutottunk, hogy akkor felépítjük magunknak a saját házunk. Folyamatosan beleszólhattam a tervezésbe, és közben végig figyelembe vette a férjem az én igényeim is, és úgy egyensúlyozta, hogy mindaz, amit ő szakemberként megfelelőnek gondol egy ház megépítésénél ugyanúgy érvényesüljön, mint amit én laikusként szépnek gondolok.

Azt is említettem, hogy azért döntöttünk a költözés mellett, mert a családunk mérete kinőtte a régi otthonunk, pedig elképesztően szerettük mindketten. Sőt, a gyerekek is. De amikor építettük, akkor még úgy gondoltuk, hogy két gyereknél nem szeretnénk többet, aztán úgy alakult, hogy mégis többet szerettünk volna. Mivel azonban kisebb családra terveztük meg a házat, három gyerekkel már kényelmetlenül zsúfolt lett volna. Ezért ideje volt váltani. Ismét kezdtünk nézelődni az ingatlanpiacon, de végül úgy döntöttünk, hogy inkább ismét belevágunk az építkezésbe, hiszen a múltkor is fantasztikus sült el.

Már az előző házunknál is, mikor elkészítettük az energia tanúsítványát, kiderült, hogy nagyszerű besorolást kapott, amin a férjem nem is csodálkozott. A mostaninál azonban elhatározta, hogy még sokkal jobbat szeretne. Egyrészt mind építőmérnököt mozgatta a kihívás, másrészt pedig mindketten eltökélt természetvédők vagyunk, próbálunk minél többet tenni a környezetünkért, a lehető leginkább csökkenteni akarjuk az ökológiai lábnyomunk, hogy majd egy élhetőbb bolygót hagyhassunk a gyermekeinkre.

Ilyenformán természetesen figyelembe vettünk a tervezésnél minden olyan lehetőséget, amivel a lehető leginkább meg nem újuló energiafelhasználást minimalizálni tudjuk, és a háztartást inkább megújuló energiaforrásokból tudjuk fenntartani. Országunkban ennek a legegyszerűbb módja a napelemes rendszer telepítése. Én nem vagyok ennek a témának különösebben a szakértője, de a férjem rengeteg mindent megtanított, főleg így, hogy komolyabban foglalkozni akartunk ezzel. Sajnos, bármennyire is szerettük volna, a napelemes rendszer egy olyan dolog, amit nem olyan egyszerű megengedni magadnak. Hiába tudható róla, hogy néhány éven belül nem csak, hogy visszahozza az árát, hanem gyakorlatilag még keresel is vele, ha a saját zsebéből kell az embernek kifizetnie, ráadásul egyszerre az egész összeget, akkor az rendesen tud fájni. Főleg, ha mellette még egy családról is gondoskodni kell. Hiába keresünk a férjemmel mindketten kifejezetten jól, arra nem állunk anyagilag készen, hogy egy ilyen nívójú beruházást még pluszban bevállaljunk az építkezés mellett.

Így hát nem maradt egyéb hátra, mint utána nézni az interneten a következő kulcsszónak: napelem állami támogatás 2019. Jó, hát nyilván nem kellet olyan komolyan kutakodnunk a téma után, hiszen mint azt már többször is említettem, a férjem az építőiparban dolgozik, így nyilván van elképzelése arról, hogy ez hogyan is működik. Sőt, még egy szuper kis vállalkozásról is tudomása volt, akik napelemes rendszeresek telepítésével foglalkoznak, és nem csak gyorsak, hanem ráadásul még a papírmunkát is segítenek elintézni. Hiába ért hozzá kiválóan a férjem, az még nem jelenti, hogy szereti is csinálni. Ráadásul a gyerekek mellett az ember főleg csak azzal foglalkozik rajtuk kívül, ami rendkívül fontos.

Azért persze rákerestünk a napelem állami támogatás 2019 kulcsszavakra, hátha véletlenül találunk jobb ajánlatot, mint amit a férjem által ismert vállalkozás ajánlani tud, de hiába keresgéltünk a neten, annál nem találtunk jobbat, mint amit egyébként is ismertünk.

Nekünk nem volt különösebben nehéz dolgunk, hiszen a férjem építőmérnökként tökéletesen tisztában van azzal, hogy hogyan kell kinéznie egy épületnek, egy tetőszerkezetnek ahhoz, hogy elbírjon egy napelemes rendszert. Én ezt például nem tudtam, de nagyon sok családi házra azért nem tudnak napelemes rendszert telepíteni, mert a tető váza, a szerkezete egyszerűen csak túl gyenge ahhoz, hogy elbírja ezt a szintű terhelést. Esetünkben természetesen szó sem lehetett erről, nagyon alaposan figyeltünk arra, hogy olyan tetőszerkezet kerüljön a házra, ami majd elbírja a napelemes rendszert, amit reményeink szerint állami támogatással fogunk telepíteni rá.

A másik dolog, amit talán laikusok nem feltétlenül tudnak – például én sem −, hogy nem csak a tetőszerkezeten múlik minden. Természetesen az a legfontosabb, de a háztartás nagyságától függően, vagyis hogy mekkora fogyasztót kell a napelemes rendszernek ellátnia energiával, különböző méretű paneleket kell telepíteni. Persze, jobban belegondolva ez teljesen logikus, így utólag már nekem is magától értetődő, de azért nekem nem feltétlenül jutott volna eszembe, hogy az épület tervezésénél azt is figyelembe kell venni, hogy elég nagy legyen a tetőszerkezet ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű és méretű napelemes panel elférjen rajta. De persze értelemszerűen ehhez nem árt tudni azt sem, hogy tulajdonképpen mennyi napelemes panel szükséges ahhoz a napelemes rendszerhez, ami majd a háztartásunk kiszolgálására alkalmas. Szerencsére nem kellett ezen gondolkodni, legalábbis nekem biztos, hogy nem, hiszen nekünk erre megvolt már az emberünk, de szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy segítségünkre lett volna a kinézett cég.

Én azért alaposabban utána olvastam a Pentele Solar napelemekkel foglalkozó vállalat honlapján minden kérdésnek, ami érdekelt. Nem azért, mert a férjem nem világosított fel megfelelően, csak maradtak még bennem kérdések, és sem fárasztani nem akartam, sem azt, hogy esetleg butának tűnjek. Szerencsére olyan szuper, segítőkész weboldaluk van, amelyből mindent megtudtam, ami csak érdekelt a napelemes rendszerekkel és azok telepítésével kapcsolatban.

Szóval alig vártam, hogy végre felépüljön az új ház – közben persze kicsit szomorú is voltam, hiszen ez azt jelentette, hogy a régiből így ki fogunk költözni −, végre rajta legyenek a napelemek, és így egy teljesen zöld otthonba költözhessünk be a családdal. Azért én még egyszer biztos, ami biztos rákerestem a napelem állami támogatás 2019 kulcsszóra, hogy több oldalról is tájékozódjam, de mindenhol ugyanazokat az információkat kaptam.

Mikor végre készen álltunk annyira az épülettel, hogy mehettek rá a napelemek, felvettük a kapcsolatot a vállalkozással. Nagyon gyorsan sikerült velük időpontot egyeztetni a helyszíni kiszállásra, amikor is felmérik a helyszínen a tetőszerkezet állapotát. A férjem szerint az egy kimondottan szuper dolog, ha egy cég csak így hajlandó elvállalni egy napelemes rendszer telepítést, hiszen biztosan nem fogják csak így bemondásra elhinni, hogy működőképes a dolog, és így egészen biztosan jól fog működni a rendszer. Annak rendje és módja szerint ezután megkaptuk az árajánlatot, ami részünkről teljesen elfogadhatónak is tűnt, és ahogy azt megígérték, segítettek a hivatalos papírokkal kapcsolatos ügyintézésben is. Mint az később bebizonyosodott, tulajdonképpen ez volt a legidőigényesebb folyamata a napelemes rendszer telepítésének. Ami engem teljesen meglepett, annak ellenére is, hogy fel volt tüntetve a weboldalon, de valljuk be, azért teljesen hihetetlen, hogy a napelemes rendszer telepítése valójában csak egyetlen egy napot vesz igénybe. Ez valami elképesztően szuper dolog, nem is reméltem volna, hogy tényleg ennyire gyorsan kész lesz!

Ezután semmi nem maradt hátra, mint beköltözni az újdonsült házunkba. Nagyon rövid idő alatt szokott hozzá az egész család az új otthonához. Néha még hiányzik a régi, de azért ez sokkal kényelmesebb már, hiszen sokkal nagyobb. Ráadásul nagyon büszkék vagyunk magunkra, hogy sikerült egy zöld házat építeni – arra is figyelünk, hogy ne termeljünk műanyag szemetet −, és a napelemes rendszerünknek köszönhetően nemcsak hogy nagyon környezettudatos az új otthonunk, hanem igazán gazdaságos is, hiszen most már több hónapja élvezzük a 0 forintos villanyszámlákat!