Minden korszaknak megvan a maga divatja építkezés szempontjából, és úgy tűnik, most a napelemes rendszerek lázában ég a világ.

Ezt azonban könnyű megérteni, tényleg nagyon jó dolog is, ha az ember felrak néhány panelt a házának a tetejére, hogy zöld energiával támogassa meg a háztartását, csökkentse a villanyszámláját és segítse a környezetét.

napelemes rendszerek árArra azonban kevesen gondolnak, hogy erre már a házak építése során is megéri odafigyelni, mert sok későbbi költségtől mentheti meg az embert.

Ha jó helyről választunk, akkor persze nem olyan vészes a napelemes rendszerek ára, de még mindig akad egy-két költség, amivel spórolhatunk.

Csak hogy az egyik legalapvetőbb dologgal éljek: ha a háztetőnkre akarunk napelemeket szerelni, akkor megéri ezt már tervezés során megemlíteni, mert így a tető dőlésszögét, a ház fekvését akár a szerint is tudjuk módosítani, hogy a jövőben a beeső napsugarak a legjobb szögben érhessék a házat a megújuló energiaforrás kiaknázásához.

Erre azért szoktunk figyelni magunktól is, de mivel sok más tényező is közbeszól, ha nem tudunk róla, hogy a vevő ilyen tervekkel rendelkezik, akkor sokszor más alapján döntünk. Ilyenkor pedig a napelemes rendszerek ára még kiegészül az annak a tartásához szükséges állványok költségével.

Egyszer még az is előfordult, hogy már az építkezés közben kaptuk a hírt, hogy napelem fog kerülni a tetőre, és így legalább azt az extra költséget meg tudtuk spórolni a családnak, hogy a cserepeket lerakjuk, vagy a tetőszerkezetet módosítsuk a jövőben a rendszer beszereléséhez. Ebből is látszik, hogy még az utolsó pillanatban is sokat számíthat, ha egy változást előre közlünk.

A másik fontos dolog az, hogy a napelemes rendszert nem véletlenül hívják rendszernek: nem csak a panelekkel kell számolni az építkezés során, hanem a vezetékekkel és a kiegészítő berendezések elhelyezésével is.

A napelem inverter (az az eszköz, ami a napelemek által generált egyenáramot váltóárammá alakítja, ezáltal lehetővé teszi, hogy a rendes hálózatban is felhasználható legyen és működtethessük vele a háztartási eszközeinket) például jellemzően egy olyan eszköz, aminek a panelekhez közel kell lennie, és a kábeleknek a gerinchálózathoz való csatlakozása előtt helyett kell kapnia a rendszerben.

Az ilyen követelményeknek pedig akkor tudunk a legkönnyebben, falak fúrása vagy kellemetlen megoldások (mint például amikor a napelem inverter a fürdőszobában kap helyet) használata nélkül eleget tenni, hogyha tudunk róla, hogy számoljunk vele.

Az ügyfelek ráadásul gyakran azt hiszik, hogy ha napelemük lesz, az teljes mértékben kiváltja az elektromos hálózathoz való csatlakozást.

Ez azonban néhány kivételes esettől eltekintve tévedés: a teljesen önfenntartó házak készítése már külön tudomány, és aki csak egyszerűen napelemet tervez a házára, az inkább arra számítson, hogy jelentősen kevesebb számlát kell fizetnie, mintsem hogy semmit.

Ennek az egyik oka, hogy egy családi ház teljes elektromos fogyasztásának fedezéséhez jó hatásfokú vagy nagy területű napelemes panelre van szükség, különösen akkor,ha a meleg vizet vagy a fűtést is ebből akarjuk megoldani, és a legtöbben ennek nem is mérik fel a tényét.

Ráadásul ilyenkor is fennáll még az a probléma, hogy a napelemek este nem termelnek elektromosságot, így annak éjszakára való tárolását, megfelelő elosztását szintén biztosítani kell erre alkalmas berendezésekkel – amit szintén könnyű elfelejteni, ha napelemes rendszerek áráról beszélünk.

Pont ezért, mint építkezés vezető azt ajánlom, hogy minden apróságot gondoljunk át a napelemes rendszerünkkel kapcsolatban új lakás építésekor, és ezeket mindig kommunikáljuk is a vállalkozó felé, mert gyakran, már csak a tapasztalata miatt is, jobb megoldásokat, jobb munkafolyamatokat tud majd ajánlani, ha minden információ a rendelkezésére áll.

Ha pedig nincsenek ilyen terveink, akkor nézzünk utána jobban annak, hogy miért éri meg, és ne aggódjunk – az építőipar azért már felismerte, hogy ez a megújuló energiaforrás lesz a jövő egyik legfontosabb építőeleme, és valószínűleg már azt a házat is, amiben most ülünk, úgy tervezte meg, hogy bármikor kiegészíthető legyen egy napelemes rendszerrel.