Nagyon sokszor megkaptam már azt a kérdést munkám során, hogy milyen fűtést érdemes választani újonnan épülő házba. Mert mindegyik variációnak van előnye és hátránya, és egyébként is átláthatatlan a lehetőségek tárháza. Annyi a típus, gyártó és működési elv, hogy szinte lehetetlen eligazodni köztük. Ebben szeretnék most segítséget nyújtani.

Merre induljunk?

Először is fontos tisztáznunk, hogy mi a legfontosabb szempont. Van akinek a kényelem, van akinek a környezettudatosság, megint másoknak az egészség, vagy legyünk őszinték, az ár ami a leginkább meghatározó. Tehát első körben fontos tisztázni hogy mik is a pontos elvárások.

Én azt javaslom, érdemes az elektromos árammal történő fűtés felé gondolkozni, mert abban van a jövő. Sok szempontból lépéselőnyt élvez egy gázfűtéses rendszerrel szemben például. Ugyanakkor, ennek is megvannak a hátrányai, mert például közel sem annyira hangulatos mint mondjuk egy fa tüzelésű kandalló. Tehát ezért hangsúlyozom: még az építkezés előtt mindenképpen mérlegelni kell.

A továbbiakban szeretnék kitérni az egyes lehetséges fontos aspektusokra, hogy ezek tükrében mutassam be az általam leginkább kedvelt fűtési megoldást, az elektromos padlófűtést.

A kényelem mint szempont

Bennem is, mint bizonyára sokunkban, él a kép amikor kiskoromban az egész család összegyűlt és körbeültük nagymamánk ütött kopott kályháját. Szép emlékeket és jó élményeket szültek azok az esték. De a nosztalgia messze nem minden. Ma már nem biztos, hogy ez alapján kell fűtést választanunk. Mert a modern technikák sokkal jobban megfelelnek a kényelmi szempontoknak.

Ha elektromos fal vagy padlófűtést választunk, nem lesznek zavaró fűtőtestek a lakásban, amik levesznek a lakótérből. Mert a padlóra szerelt fűtőszőnyegek teljesen láthatatlanok, így egyáltalán nem zavarnak be a mindennapokba. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy egyenletes meleget biztosítanak, így nem kell a szoba egyes sarkaiban fagyoskodni. Akár hol legyünk is, mindig komfortosan érezhetjük majd magunkat, ha ez a fűtési rendszert használjuk.

Ilyenkor azt a kérdést is sokszor megkapom, hogy de a meleg levegő nem fölfelé száll-e? Hiszen akkor a plafon környékén lesz csak kellemes idő. De a padlófűtés teljesen más logikával működik. Nem a levegőt melegíti fel, mint a hagyományosnak nevezhető konvekciós rendszerek, hanem közvetlenül adja át a hőt a légtérben lévő tárgyaknak, testeknek. Ezt hívjuk sugárzó hőnek. Ha nehéz elképzelni, gondoljunk arra, hogy a Nap is ilyen logikával működik. Tehát árnyékban és napsütésben a levegő hőmérséklete ugyanannyi, mégis melegebbnek érezzük a napsütést.

Ez pedig azért is remek, mert így a hőveszteség is minimalizálható, hiszen nem szökik ki a meleg a levegővel együtt egy-egy nyílászárón.

Az egészség mint szempont

Az elektromos padlófűtés sokkal egészségesebb is, mint a többi rendszer. Egyrészt alacsony hőmérsékleten üzemel, alig 30 °C.on, tehát nincsenek káros égési termékek, és a levegővel történő reakcióktól sem kell tartanunk, mint például szén-monoxid képződés. Gázszivárgástól sem kell félnünk egyértelműen, sem semmi ilyesmitől. És ez azt is jelenti, hogy nem kell ellenőriztetni a rendszert x időnként. Sokkal biztonságosabb az egész.

Mivel a padlót melegíti a rendszer, nem kell tartanunk felfázástól sem, hiszen a talpunk mindig kellemes melegben lesz. A legjobb ezért a fürdőszobába elektromos padlófűtést tenni a csempe alá. Ezzel nem csak az egészségünkért tehetünk, hanem a kényelmünkért is, hiszen sokkal jobban esik zuhanyzás vagy fürdés után a meleg talajra lépni.

És mivel a levegő nem melegszik, a talajon lévő por sem kavarodik fel, amit így nem lélegzünk be. Ezzel is megóvjuk magunkat mindenféle kórokozótól és gombától ami a porban terjed.

A környezettudatosság mint szempont

A környezet védelem mindannyiunk érdeke, mert a bolygónk kapacitása véges, ezért vigyáznunk kell rá. íde aggodalomra semmi ok, erre is remek lehetőséget kínál az elektromos fűtés.

Az elektromos áram használatán sokan elgondolkozunk, hogy talán mégsem ez a megfelelő megoldás, mert igen környezetszennyező. Ezzel vitatkoznék. Valóban nem szerencsés hőerőművekből származó áramot pocsékolni, de ma már egyre inkább elterjednek a megújuló energiaforrások, mint a szélerőmű, vízerőmű vagy éppen a napelem. Napelemet pedig magunknak is beszerezhetünk. Ezzel nem csak azt garantáljuk hogy etikus energiaforrásból származó energiát használunk, hanem a költségeket is minimalizálhatjuk.

Egy napelem rendszer beépítése, habár elsőre nagyobb összeget kell rászánni, gyorsan megtérül. Hiszen innentől minden áramfogyasztásunk ingyenessé válik, nem csak a fűtés. Így ha ezt a kettőt, a napelemet és az elektromos fűtést párosítjuk, kétségkívül egy legyőzhetetlen kombót kapunk.

Az ár mint szempont

És elérkeztünk a talán legfontosabb aspektushoz, ami egy építkezésen felmerülhet. És ez bizony a piszkos anyagiakat takarja. De ha megvizsgáljuk mennyi az elektromos fűtés ára, rájövünk, hogy ebben is verhetetlen a többi rendszerhez képest.

A beszerelése egyszerű és gyors. Még utólag is be lehet rakni szinte bármilyen burkolat alá. Csak lefektetik a fűtőszőnyeget, vagy éppen felrakják a falra, és kész is. Ennyi az egész. Nem kell csövekkel vagy kazánnal bajlódni, ami nagy előny egy gázrendszerhez képest.

Mivel az elektromos fűtés biztonságos, nem kell ellenőrzésre vagy karbantartásra költeni, mert egyáltalán nem igényel ilyesmit. A rendszer nagyon strapabíró a kopásálló amorf fémötvözet technológiának köszönhetően. Szinte soha nem romlik el.

Kisebb légterekben pedig sokkal jutányosabb áram segítségével kifűteni, mit bármi mással. Még a nagyobb, nehezebben befűthető légtereknél is is jobban megéri, ha az elektromos fűtési rendszerünket megtoldjuk egy napelem rendszerrel.

Hogy mennyi is az elektromos fűtés ára, arra nehéz így gyorsan választ adni, mer rengeteg tényezőtől függ. Először is a helyiség pontos méreteitől. Ugyanakkor ez nem mindig ilyen egyszerű, mert a beépített bútorok alá nem célszerű fűtést rakni, ezért pontos tervrajz is kell. Ebből lehet kiszámítani a szükséges fűtőszőnyegek méretét, ami nagy szakértelmet igényel, mert a szőnyegek nem vághatóak méretre, és egymásra sem fektethetőek. De befolyásol még az is, hogy hány termosztátot szeretnénk.

Ezért érdemes ajánlatot kérni, hogy pontos összeget tudjanak mondani, amivel aztán kalkulálni lehet. Én ezt a weboldalt ajánlom: elektromos fűtés ára.

Az amorf fémötvözetről

Ez egy forradalmian új technológia, ami azt takarja, hogy fém nem kristályszerkezetből áll, mert egy speciális technológiával amorf szerkezettel szilárdítják meg. És ezt azért remek, mert így sokkal jobb lesz a kopásálló képesség, gyorsan melegszik és teljesen rozsdamentes. Az amof fémötvözet a legkorszerűbb, ezért javaslom az AHT rendszert. Ha elkötelezik magukat az elektromos fűtés mellett, érdemes amorf fémötvözetet választani.

Remélem tudtam segíteni mindenkinek aki éppen azon gondolkozik, hogy milyen fűtést építsen be készül otthonába. Én mindenképpen az elektromos fűtés mellett teszem le a voksomat mert tényleg minden igényt kielégít. Gazdaságos, kényelmes, környezet tudatos fűtési forma, ami garantáltan nem fog csalódást okozni.